Voorbereidingsdag Naar het Zuiden - Zaterdag 18 november - Antwerpen - KGD - GROEP 1

 Registration is closed for this event
Voor alle vertrekkende studenten - van 09u30 tot 16u30 - Antwerpen/KDG

Voor wie?

Deze vormingsdag is bedoeld voor alle studenten van VUB, EhB, Universiteit Gent, HoGent, Arteveldehogeschool, HOWEST, KU Leuven, VIVES, Universiteit Antwerpen, Artesis Plantyn Hogeschool, Karel De Grote-hogeschool, de hogere Zeevaartschool Antwerpen, LUCA School of Arts, UHasselt en PXL, die in 2017 in het kader van hun studies naar het Zuiden trekken. Ook andere geïnteresseerden zijn echter welkom.*

Wat mag je verwachten?

Aan de hand van concrete cases, oefeningen en groepsdiscussies krijg je ideeën, handvaten en tips aangereikt voor een boeiende en leerrijke ervaring in het Zuiden. De volgende thema's komen aan bod:

Interculturele competenties - Wonen en werken in een andere cultuur is niet altijd evident. Hoe communiceer je met mensen uit een andere cultuur? Hoe ga je op een creatieve en flexibele manier om met (cultureel) niet vertrouwde situaties? Hoe investeer je in een positieve relatieopbouw in je gastland? Tijdens deze voorbereidingsdag krijg je de kans deze interculturele vaardigheden in te oefenen. Die zullen je helpen positieve relaties en samenwerkingen op te bouwen in je gastland.

Mijn rol als stagiair/vrijwilliger/onderzoeker - Wat is de zin van mijn stage/onderzoek/vrijwilligerswerk in en voor het Zuiden en voor mezelf? Hoe pak ik dat het beste aan? Ben ik dan een ontwikkelingswerker? Wat is ontwikkelingssamenwerking en welke rol kan ik hierin spelen? 

Communicatie over het Zuiden - Al tijdens je verblijf in het Zuiden communiceer je over je ervaringen ter plaatse. Aan de hand van mails, blogs & andere sociale media hou je het thuisfront op de hoogte. Net daarom is het belangrijk om op voorhand stil te staan bij de manier waarop je je verhaal vertelt. Hoe vertel je over deze intensieve ervaring aan mensen die er zelf niet bij zijn? Hoe breng je je verhaal met respect voor de mensen die je ginds leert kennen?

We behandelen niet het onderwerp van de reisbeurzen en praktische voorbereidingen (eg reisdocumenten, intentingen). Hiervoor kan je terecht bij de verantwoordelijke van je instelling of op vb. de website van Buitenlandse zaken. 

Praktisch:

- We verwelkomen je vanaf 9u15 en starten om 09u30. Einde is voorzien rond 16u30.

- Van ongeveer 12u30 tot 13u15 houden we middagpauze. Breng je lunchpakket mee.  Drank voor tijdends de pauzes wordt voorzien.

- Kostprijs: voor studenten van de deelnemende onderwijsinstellingen is deze vormingsdag gratis. 

- Na afloop krijg je een certifitaat van deelname. Studenten die een VLIR-UOS-reisbeurs 2017 aanvragen, moeten dit certificaat aan hun beursaanvraag toevoegen.

- Voor verdere vragen mbt de voorbereidingsdag contacteer je sebastian.van.hoeck@ucos.be.

*Ben je geen student aan bovenstaande onderwijsinstellingen of trek je naar het Zuiden buiten je studies (bv. in het kader van vrijwilligerswerk), en wil je graag deze voorbereidingsdag volgen? Geef dan een seintje via sebastian.van.hoeck@ucos.be alvorens in te schrijven.

18 november, 2017 09:30   through   16:30
Nationalestraat 5
Karel de Grote Hogeschool, Stadscampus Groenplaats
Verdieping: The Floor
Antwerpen, 2000
Belgium

Show large map

Help spread the word

Please help us and let your friends, colleagues and followers know about our page: Voorbereidingsdag Naar het Zuiden - Zaterdag 18 november - Antwerpen - KGD - GROEP 1


You can also share the below link in an email or on your website.
https://inschrijven.ucos.be/civicrm/event/info?id=221&reset=1